Welkom op de See & Smile website

Eindverslag missie Burundi mei-juni 2014

 

Met See and Smile in Burundi.

 

Op 24 mei nam een enthousiast See and Smile team het vliegtuig naar Bujumbura, om vandaar naar Ijenda te rijden, waar met fondsen van Lionsclub een ziekenhuis gebouwd was, en waar een splinternieuwe operatiezaal met microscoop op de komst van oogartsen wachtte. In Burundi zijn blijkbaar (slechts) 8 oogartsen actief, maar geen enkele chirurg, en dat in een land waar cataract enorm veel mensen treft. Het was dus niet verwonderlijk dat er elke ochtend  een heel lange rij patiënten ons stond op te wachten.  We zagen meer dan 1000 mensen op consultatie, waarvan een 200 konden geholpen worden met een bril.

De artsen wisselden mekaar af, de ene deed de consultaties, de andere opereerde, de teamleden assisteerden overal: de selectie van de patiënten, het bedienen van de verschillende meet- en diagnose apparatuur, het uittesten van een gepaste bril, de pre- en postoperatieve zorgen, de assistentie in de operatiezaal,… We waren heel snel op mekaar ingespeeld, elk vond zijn taak en de samenwerking  vlotte heel goed.

De werkzaamheden werden even onderbroken voor de ceremoniële overhandiging van het draagbare Phacotoestel dat gefinancierd werd door de samenwerking tussen Rotaryclubs uit België en uit Burundi. De mensen van de Rotary hebben ook voor onze huisvesting gezorgd, we werden goed ontvangen in een gasthuis van de kloosterzusters, ontstaan vanuit de orde in Heverlee.

Dat kostbare Phacotoestel is essentieel voor het vlot verloop van cataractoperaties, en heeft daar zijn dienst bewezen: er werden 120 operaties uitgevoerd, dat zijn 120 mensen die weer zelfstandig kunnen functioneren en voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen. Maar de nood is groot, er is ook al een wachtlijst met  70 patiënten opgemaakt, die bij een volgende missie aan de beurt moeten komen. We hopen dus dat we volgend jaar opnieuw met een team naar Burundi kunnen gaan, om onze belofte waar te maken.

Het team: Marnix, Caroline, Hilde, Sofie, Herman, Veerle, Nadine, Anne Mie en Jotham.