Welkom op de See & Smile website

Missie Zuid-Afrika

Missie Zuid-Afrika

Vrijdag, de laatste operatiedag. Bij aankomst ons de kliniek terug alleen maar gelukkige gezichten bij zowel patiënten als personeel.

We vliegen er nog voor een laatste keer in. 12 beenharde cataracten. Gelukkig hebben de 3 oogartsen de verschillende technieken nu volledig onder de knie. Alles verloopt dan ook ‘baie goed’.

Nadien wordt er ingepakt. Materiaal dat voor een volgende missie gebruikt kan worden gaat terug mee naar huis.

Na enkele knuffels en een traantje hier en daar gaat het richting onze B&B voor een echte Braai met Kuduballen. Morgen nog de terugrit langs de kust. Tijd om te mijmeren over een volgende missie.


Missie Zuid-Africa

Donderdag 19 oktober: We genoten van een heerlijk ontbijt met de zon op onze snoet waarna we opgeladen vertrokken naar het ziekenhuis.

Na 3 dagen werken zitten we in onze routine. Met een goeie 37 graden buiten was het vandaag puffen en zweten in het operatiekwartier. Gelukkig zijn de teams goed op elkaar ingespeeld en desondanks de af en toe lastige casussen vandaag geraakten we vlot door alle 27 operaties. We zien vaak complexe catarcten die voor een extra uitdaging zorgen. De lachende gezichten na de operaties geven ons veel voldoening.

Op het einde van de werkdag was het eventjes spannend omwille van een tekort aan materiaal. Bij het landen in Zuid-Afrika bleek er een hele valies zijn verloren te gaan met materiaal voor een volledige werkdag. Maar we roeien met de riemen die we hebben.

Na het werk stopten we bij een local brewery voor een gezellige breek de week. Nadien genoten we in onze guest house van een heerlijke ‘bobotie’. Een typisch Zuid-Afrikaans gerecht. Moe en tevreden kropen we vroeg in bed om morgen fris te zijn om het beste te geven op onze laatste operatiedag.


Missie Zuid-Africa

De derde operatiedag begint met het bewonderen van een mooie zonsopgang. Na een stevig ontbijt vertrekken we naar het ziekenhuis in Vredendal, een kwartier rijden van ons verblijf.

De postoperatieve patiënten en de te opereren patiënten zitten op hun stoel te wachten tot het aan hun beurt is. Elke morgen wordt er uitbundig goeiemorgen gezegd en zie je alleen maar dankbare vrolijke gezichten. Vandaag hebben we een 20-tal patiënten geopereerd. De ene cataract was moeilijkere dan de andere maar alle patiënten werden geholpen.

Na een lange en warme dag werken, zijn we richting de kust gereden, Strandfontein.Waaouw!!! Mooie zonsondergang, lekker eten, leuk gezelschap … what else!


Missie Zuid-Afrika

Verslag Gisterenavond konden we genieten van de heerlijke, lokale sfeer tijdens de rugby match van Z-Afrika en Frankrijk. Op het laatste nippertje konden onze nieuwe vrienden de opperhand halen. We zijn erg blij om de prachtige momenten die we met hen mogen delen. Rotary Paarl ontvangt ons in zeer gemoedelijke omstandigheden. Op enkele dagen tijd, voelt het al alsof we familie zijn. Vandaag startten we vroeg in het ziekenhuis aan onze eerste dag. Spontaan ontstonden er twee ijzersterke teams. In begin was het zoeken naar materiaal. Doch gezien de toporganisatie van Chriske en Stefaan thuis en ons snel lerende team geraakten we vlot aan de slag. Ook de lokale verpleegkundigen begonnen mee te anticiperen en sets voor te bereiden. Voor we het wisten namen we alle operatiezalen in dit kleine provinciale ziekenhuis in. We zijn dankbaar in welke mooie omstandigheden we mogen opereren. Iedereen leidde elkaar verder op wat zorgde voor een prachtige team geest.


Missie Zuid-Afrika

Op 14 oktober ging de missie naar Zuid-Afrika van start. 

In Z-Afrika, met een bevolking van 65 Mio mensen,  staan in totaal 250.000 patienten op een wachtlijst voor een cataractoperatie, allemaal mensen die zich geen operatie kunnen permitteren.  We zouden met een team van 8 personen vertrekken, echter diezelfde dag was er een plots sterfgeval van de vader van Chriske waardoor zij en haar echtgenoot, beiden verplegers, ons niet konden vergezellen.  Ons team bestaat uit 3 oogartsen, 1 optometriste en 2 assistenten.

Na een trip van Brussel naar Amsterdam en dan  een vlucht van 12 uur kwamen we aan in Kaapstad. We werden warm ontvangen door 2 Rotariers, Rudy en Pittie die ons naar Paarl brachten voor de overnachting. De Rotary club uit Paarl verzorgt de omkadering van deze oogmissie. Zondag 15 oktober is een dag van transfer naar onze guesthouses in Vredendal en het uitladen van alle materiaal ( 14 valiezen) in het provinciaal ziekenhuis.   De weg voert ons door een prachtig landschap van bergen, wijngaarden, olijfbomen, fruitteelt naar meer steppe met grote waterreservoirs om uiteindelijk aan de rand van de woestijn op onze eindbestemming aan te komen.    

We kijken ernaar uit, vanaf morgen, zo veel mogelijk mensen hun zicht terug te kunnen schenken. We hebben 2 operatiezalen ter onzer beschikking en er komt ook een lokale oogartse aansluiten om samen meer gecompliceerde gevallen op te lossen.

Tot morgen… 


Voorbereiding missie Senegal en Marokko

Vorig zondag hebben we met een groep vrijwilligers veel werk verzet voor het klaarmaken van de missie Senegal en de Missie Marokko.

Met 14 personen konden we het werk doen vooruitgaan;  we werkten in 4 groepen , een groep heeft een dag brillen uitgemeten terwijl andere de brillen per nummer sorteerden ,de lijsten met de brillen die we voor deze missie  Senegal in de valies stopten werden gemaakt .

Een andere groep maakte de lijsten voor het operatie materiaal en verdeelde het over 10 werkdagen .

Terwijl de 4 de groep is opgestart om het medisch materiaal voor de oftalmologie te verzamelen

Ook vrijwilliger Christine die niet meegaat is een handje komen bijsteken .

Ondertussen was het tandartsen team op een andere locatie ook deze valiezen aan het samenstellen !

Zo zie je dat een missie team werk is !

Allen ben je zwak ,maar samen staan we sterk !

Ik wil iedereen bedanken, we hebben terug fantastische nieuwe missieteams

Dit is de basis van een geslaagde missie , we zien er naar uit !

 

Een grote dankjewel aan iedereen voor het vele werk  op deze mooie zonovergoten dag !

 

Groetjes Marnix en Martine

 

IMG_1921 IMG_1922 IMG_19231 3 4 5

 

IMG_26831


De leerlingen van het OLVI Poperinge zamelen in voor Vzw See&Smile

Op dinsdagmorgen 25 juni had Martine de eer en het genoegen een cheque van maar liefst 1390,00 € in ontvangst te mogen nemen voor See&Smile

De leerlingen van het OLVI Poperinge hebben het geld bij elkaar gesprokkeld ,voor de sponsortocht  op de mondiale dag .

Op die dag hebben ook een 20 tal leerlingen een 40 tal dozen brillen voor See&Smile gesorteerd !

Ik wil in naam van de armste bevolking jullie hartelijk bedanken .

Een grote dankjewel

Martine

2D5ABF482CA74DA68DBD7B19FC5E0D02


Solidariteitsactie Door Sint-Theresiacollege te Kapelle Op Den Bos voor vzw See&Smile

Op 15 mei werden we uitgenodigd om de vele verhalen te ontdekken hoe de inzameling is verlopen en om een de cheque in ontvangst te nemen van het verzamelde bedrag, er werd voor elke vzw 1350 euro ingezameld.

Alvast een hele dikke dank aan Arthur (via See and Smile lid Dominiek) om See&Smile voor te stellen in de klas en aan alle leerlingen van het 3 de jaar om ons te selecteren voor deze solidariteitsactie.


Medici gaan naar Manilla met geld van Kortrijkse revue

De Kortrijkse Revue schenkt al twee jaar na elkaar geld aan dokter Claeys en zijn project in de Filipijnen. Ook nu gaat de opbrengst naar dat goede doel.

De vzw Kortrijkse Revue brengt vanaf dit weekend haar 28ste productie. De organisatoren hopen op 4.000 bezoekers en een mooie opbrengst voor het goede doel.

 

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190515_04401287?hkey=&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=ochtend&adh_i=fba0bf60d833d415de857cd0fe72576d&imai=85e45ce7-fb3a-4cec-b0d6-72a2417e8b4c&M_BT=695496310094