Welkom op de See & Smile website

Verslag uit Burundi

De gezondheidszorg in Burundi
Ik heb met een gesprek met frere Ferdinand een beetje duidelijker beeld willen krijgen vd gezonheidzorg hier in Burundi. Enkel de mensen die fonctionaire zijn ,die werken vr de staat hebben een ziekenkas ,wat een kleine minderheid is ,dan heb je ook nog de prive verzekerden

Het grootste deel van de bevolking heeft geen toegang tot de gezondheidszorg. Een paysant kan wel een soort assistance medicale kaart kopen:3000FB/jaar en krijgt dan vr verminderde prijs consultatie in des centre de sante of in staatshospitaal en krijgen dan ook de nodige medicatie als die aanwezig is. Bijna nooit is de medicatie aanwezig en moeten ze het in de apotheek gaan kopen : te duur voor de arme bevolking die al geen geld heeft voor kledij of schoenen te kopen; Bv 1 flesje oogdruppels kost 11000FB , ter vergl 1 pint primus 1000 FB ,1 euro is 2050FB .¬†Frere ferdinand zegt de bevolking is aan hun lot overgelaten, “les soin sont cher et ils se laissent mourir”. Wel is de depistage van sida gratis, ook de zorg van 0 tot 5 jaar gratis , en Burundi is nog steeds land met heel hoge kindersterfte, zwangere vrouwen en materniteit is ook gratis .

Gisteren was het een drukke operatie dag en op het einde werden we uitgenodigd door frere Alexis ; zij hebben een promotie film gemaakt van het SEE and SMILE werk in KANURA URABONA kliniek , mooi.

Heel mooi wat hier gerealiseeerd wordt door See&Smile, fier om hier te kunnen aan meewerken

Caroline Cardyn