Welkom op de See & Smile website

Missie Zuid-Afrika

Op 14 oktober ging de missie naar Zuid-Afrika van start. 

In Z-Afrika, met een bevolking van 65 Mio mensen,  staan in totaal 250.000 patienten op een wachtlijst voor een cataractoperatie, allemaal mensen die zich geen operatie kunnen permitteren.  We zouden met een team van 8 personen vertrekken, echter diezelfde dag was er een plots sterfgeval van de vader van Chriske waardoor zij en haar echtgenoot, beiden verplegers, ons niet konden vergezellen.  Ons team bestaat uit 3 oogartsen, 1 optometriste en 2 assistenten.

Na een trip van Brussel naar Amsterdam en dan  een vlucht van 12 uur kwamen we aan in Kaapstad. We werden warm ontvangen door 2 Rotariers, Rudy en Pittie die ons naar Paarl brachten voor de overnachting. De Rotary club uit Paarl verzorgt de omkadering van deze oogmissie. Zondag 15 oktober is een dag van transfer naar onze guesthouses in Vredendal en het uitladen van alle materiaal ( 14 valiezen) in het provinciaal ziekenhuis.   De weg voert ons door een prachtig landschap van bergen, wijngaarden, olijfbomen, fruitteelt naar meer steppe met grote waterreservoirs om uiteindelijk aan de rand van de woestijn op onze eindbestemming aan te komen.    

We kijken ernaar uit, vanaf morgen, zo veel mogelijk mensen hun zicht terug te kunnen schenken. We hebben 2 operatiezalen ter onzer beschikking en er komt ook een lokale oogartse aansluiten om samen meer gecompliceerde gevallen op te lossen.

Tot morgen…